VI ANMELDER  Logitech G gir gamere nye muligheter
VI ANMELDER  Dark Souls III
VI ANMELDER  Fallout 4
VI ANMELDER  Guitar Hero Live
VI ANMELDER  Rise of the Tomb Raider
VI ANMELDER  Halo 5: Guardians
NYHET
Test: Razer Leviathan
Produsenten av spillutstyr prøver seg med lydplanke
Skrevet av Bjørn Tore Boquist, den 19. February 2015 KL. 19:37.

Razer er nok en kjent merkevare for de fleste som leser denne anmeldelsen, da selskapet har produsert datautstyr for spillere siden tidlig 2000-tall. Selskapet har store markedsandeler innenfor gamingutstyr, og i høst testet vi det skreddersydde gaming-utstyret Chroma, Deathadder og Blackwidow – som alle falt i stor smak hos vår anmelder.

Også denne gangen har vi testet spillutstyr fra Razer som er beregnet på «gamere», men nå er det noen som kanskje vil rynke på nesen. For Razer Leviathan er en lydplanke med subwoofer, som selskapet altså mener skal erstatte hodetelefonene dine.

Leviathan er produsert både med tanke på PC- og konsollspillere, og derfor er man nødt til å stille seg det store spørsmålet – kan denne lydplanken erstatte øreklokkene når du spiller?

razer1

Design, oppsett og funksjoner

Razer Leviathan er en forholdsvis liten lydplanke, om man sammenligner med de dyrere modellene på markedet. Med en veiledende utsalgspris på drøye 1700 kroner er Leviathan en av de rimeligste lydplankene på markedet, der man får en subwoofer medfølgende. Designmessig ligner den mye på andre modeller, men igjen så er det ikke så veldig mye man kan gjøre med en lydplanke. Den gjenkjennelige Razer-logoen er godt synlig på midten av planken, som for øvrig kan tiltes i ulike vinkler etter eget ønske.

Leviathan er veldig lett å sette opp, og har flere gunstige tilkoblingsmuligheter. Det følger med både en optisk kabel og en AUX-kabel, som gjør at du kan koble lydplanken direkte til konsoller som Playstation 4, eller til en datamaskin og en TV. Lydplanken har også mulighet for tilkobling både via NFC og Bluetooth, slik at du enkelt kan spille musikk til den med mobiltelefonen som styringsenhet.

Det eneste vi savner er en fjernkontroll, og det oppleves som noe pussig at dette ikke følger med. Da blir man nødt til å bytte utgang (AUX, optisk eller Bluetooth) manuelt på panelet som er plassert øverst på planken. Her kan man også velge mellom tre forskjellige forhåndsinstallerte lydmoduser, henholdsvis for spill, musikk eller film.

Ifølge produsenten skal lydplanken levere 5.1-surround lyd, men ettersom det er fysisk umulig uten å ha flere høyttalere, så er det snakk om kunstig surround gjennom Dolby Digital-teknologi. Kvaliteten på denne er imidlertid veldig bra, og en Razer Leviathan er egentlig alt du trenger i stua dersom du handler på budsjett og er «normalt» interessert i god lyd.

Annonse:

Herlig lyd under konsollspilling

Vi har testet Razer Leviathan både med konsoll (Playstation 4) og under spilling på PC (Counter-Strike: Global Offensive). For å begynne med det siste, så sier det kanskje seg selv at det ikke var noen optimal situasjon. I spill som dette hvor du er veldig avhengig av lyden, så er det nok kun headset som gjelder. Men som erstatning for PC-høyttalere for den som både gamer, hører på musikk og ser på YouTube, så er lydplanken en optimal bestevenn under PC-skjermen, da både planken og subwooferen leverer suveren lyd.

Som lydplanke til konsoll er Razer Leviathan langt bedre. Primært spilte vi den nye HD-remaken av Resident Evil under testingen av lydplanken, og det er et spill der lyd er utrolig viktig for å skape en skummel stemning. Leviathan bidro så absolutt til det, og det er overraskende mye lyd fra den forholdsvis lille basskassa på knappe 6 tommer. Lydplanken leverer også god lyd i øvrige spill, og selv om man ikke får den samme følelsen som man får av et komplett surroundanlegg, så er Leviathan den nærmeste erstatningen man kommer i en overkommelig prisklasse.

For Leviathan yter bra i de fleste situasjoner – da lydplanken ble brukt under vorspiel var de fleste deltagerne imponert over lydkvaliteten og enkelheten med blåtann-oppkobling. Lydplanken leverer også godt under TV-sendinger og film, og bidro til ekstra god stemning da Petter Northug spurtet inn til VM-gull under herrestafetten i Falun. Det er ingen tvil om at Leviathan-planken blir fast inventar i stua fremover, og erstatter et tidligere 5.1-surroundanlegg som på ingen måte kunne levere samme lydkvalitet – for man må opp i rimelig mye penger for å få et anlegg som er tilsvarende like bra som Razers lydplanke.

Konklusjon

Med en utsalgspris på drøye 1700 kroner, så er Razer Leviathan et meget godt alternativ for deg som ønsker god lyd med svært god bass (som heldigvis kan justeres selv) når du spiller konsoll i stua. For PC-spilleren er den ikke like aktuell, men hvis man ønsker å bruke såpass mye penger og erstatte PC-høyttalerne, så vil man ikke være misfornøyd da heller. Leviathan gjør også jobben når det kommer til musikk og film, og er generelt en god debut i denne produktgruppen fra Razer.

Anbefales!

razerlev

NYLANSERTE SPILL sjekk ut disse

FORFATTEREN hvem skrev dette

Bjørn Tore er redaktør for Spillkritikk.no. I en alder av 22 år har han skrevet anmeldelser av spill i nesten 10 år, siden han begynte sin "nettkarriere" hos ITpro/X6. Er også ansvarlig for utviklingen av nettstedet.