VI ANMELDER  Logitech G gir gamere nye muligheter
VI ANMELDER  Dark Souls III
VI ANMELDER  Fallout 4
VI ANMELDER  Guitar Hero Live
VI ANMELDER  Rise of the Tomb Raider
VI ANMELDER  Halo 5: Guardians
NYHET
Test: Creative Sound Blaster JAM
Vi sjekker om Bluetooth-headsett duger til gaming
Skrevet av Bjørn Tore Boquist, den 26. February 2015 KL. 21:37.

Datautstyrsprodusenten Creative har definitivt gitt oss mange flotte produkter, med alt fra datamuser og webkameraer til hodetelefoner og mer. Selskapet kommer også med mange spennende gaming-produkter, og like før nyttår testet vi det rålekre gaming-headsettet Tactic3D Rage fra Creative. Det slo meget godt an og fikk en klar anbefaling som headsett for gamere – spesielt i spill der lyd er avgjørende for om man lykkes.

Denne gangen skal vi se nærmere på et headsett fra Creative som ikke utelukkende er beregnet på gamere, men som allikevel klarer denne oppgaven forholdsvis greit. Headsettet vi snakker om heter Sound Blaster JAM, og ble lansert i januar 2015. Med andre ord er det nokså ferskt, og det er et Bluetooth-headsett som visstnok skal fungere like bra for den som trenger musikk til joggeturen som til den som ønsker å skyte noen hodeskudd i for eksempel Counter-Strike: Global Offensive.

Men gjør hodetelefonene jobben? Det har vi funnet ut av. Få mer produktinformasjon om Creative Sound Blaster JAM på nettsidene til selskapet.

Design og komfort

Creative har lyktes stort med designet på Sound Blaster JAM. Headsettet er ikke bare stilig og elegant utformet, men det er såpass lett at man nærmest ikke kjenner at det sitter på hodet. Den lette vekten gjør at det er meget behagelig å ha på seg, samtidig som det er «stramt» nok til at det sitter godt på hodeskallen. Og det beste av alt – ingen ledninger. Som vi nevnte innledningsvis er det snakk om et Bluetooth-headsett, som gjør at frihetsfølelsen er komplett.

Man kobler enkelt til headsettet ved å trykke på en Bluetooth-knapp på den ene øreklokken, og enheten du kobler til vil bli husket for fremtiden. I tillegg kan man bruke NFC for å koble til, noe som gjør det svært enkelt for deg som har en nyere mobiltelefon. Vi opplevde ingen praktiske utfordringer her, og rekkevidden for tilkoblingen oppleves som svært god. Headsettet har dessuten en gunstig mikrofon som gjør at man kan bruke det som hands-free til telefonen i tillegg.

Andre knapper på headsettet lar deg justere volumet, samtidig som en egen Bass-knapp lar deg bestemme om du vil ha bass eller ikke. Det kommer også med en ledning for deg som ønsker å bruke headsettet med en datamaskin som ikke har Bluetooth, og tilkoblingen er USB/Micro-USB.

Perfekt for «laptop-gameren»

Når vi beveger oss over på lydkvaliteten, så ligger ikke positiviteten like løst. Ikke fordi Sound Blaster JAM leverer dårlig lyd, men akkurat når det kommer til spilling så klarer det ikke å gjøre jobben. Ved avspilling av musikk og til å se film så er Sound Blaster JAM et meget godt alternativ – spesielt dersom man er mye i farten og bruker laptopen/mobilen ofte. Men siden vi tester headsettet for Spillkritikk.no, så er det altså ytelsen under spilling som gjelder.

Og under bruk i spill som Counter-Strike: Global Offensive så får man absolutt ikke den samme hjelpen fra hodetelefonene som man får av for eksempel nevnte Tactic3D. For det første så har ikke headsettet de isolerende putene rundt øreklokkene som gjør at man får full fokus på lydene i spillet, samtidig som det ikke har tilsvarende surroundlyd. Allikevel er lydkvaliteten strålende og headsettet leverer langt bedre enn et billig-headsett fra Elkjøp som er beregnet på gaming – så da vet du hva du skal velge dersom det er et alternativ.

Samtidig så gjør Creative Blaster JAM absolutt jobben i andre spill, der lyd ikke er så avgjørende. Derfor mener vi at headsettet er et utmerket valg for deg som spiller mye på laptop, og spiller spill der lyden ikke spiller så stor rolle. Dette kan være spill som LoL, Dota 2 eller Hearthstone. Headsettet er den perfekte følgesvennen på reise, ettersom det er såpass lite og kompakt samtidig som det har Bluetooth-tilkobling. Lydkvaliteten er dessuten meget godt til at headsettet er såpass lite, men til den «stasjonære» spilleren vil det uansett ikke være gunstig med et Bluetooth-headsett av denne typen.

Konklusjon

Med mange bruksområder er Creative Blaster JAM et headsett jeg ikke har noen problemer med å anbefale. Den lette vekten og den høye komfortfaktoren gjør det til et førstevalg for den som spiller mye på laptop og ofte er i farta, da lydkvaliteten er god og størrelsen på headsettet gjør at det er enkelt å ta med seg. Skal man spille spill der lyd er avgjørende så finnes det bedre alternativer – men som «allround»-headsett er dette Bluetooth-headsettet fra Creative et godt valg. Produsenten oppgir en holdbarhet på 12 timer per ladding, og vi opplevde rundt 9-10 timer med aktiv bruk.

NYLANSERTE SPILL sjekk ut disse

Just Cause 3
75
Lansering: 01. desember 2015

FORFATTEREN hvem skrev dette

Bjørn Tore er redaktør for Spillkritikk.no. I en alder av 22 år har han skrevet anmeldelser av spill i nesten 10 år, siden han begynte sin "nettkarriere" hos ITpro/X6. Er også ansvarlig for utviklingen av nettstedet.