VI ANMELDER  Logitech G gir gamere nye muligheter
VI ANMELDER  Dark Souls III
VI ANMELDER  Sébastien Loeb EVO Rally
VI ANMELDER  Football Manager 2016
VI ANMELDER  Fallout 4
VI ANMELDER  Call of Duty: Black Ops III
ANMELDELSE
Football Manager 2016
Same procedure as every year, James!
Skrevet av Torstein Ryen-Pettersen, den 4. December 2015 kl. 18:41.

Ingen stor revolusjon med årets iterasjon fra Sports Interactive. Det gjør ingenting… Det dreier seg jo om Football Manager!

Hos de aller fleste spillserier ser jeg ofte etter hva som er nytt og hvor mye de klarer å ta spillserien videre. Hos Football Manager er det ikke alltid så mye nytt og spennende, men også denne gang har de klart å forbedre det som – over tid – ble litt irriterende. Og da har de faktisk tatt steget videre, igjen. Mot perfeksjon.

Fortsetter i samme spor

Det er veldig lenge siden vi fikk servert et FM-spill som leverte nye ting på høyde med dengang de gikk fra 2D til 3D og totalrenoverte hele layouten. Når vi nå, år etter år, får servert nye spill fra Sports Interactive, dreier det seg stort som å komme nærmere perfeksjon. Etter man har spilt et drøyt antall timer på fjorårets utgave, ser man jo at det er ting man kan endre på. Og som regel så klarer utviklerne å finne ut av det til neste versjon.

Spørsmålet nå er kanskje hvor det skal stoppe? For etter årets utgave så er det ikke mye igjen før FM-serien har toppet og overgått seg selv på alle mulige måter. Den omhyggelige følelsen av å lede et lag – lite, stort eller landslag – fisker de frem så fort man starter opp spillet, og nok en gang så kommer den til å vare helt til neste utgave lanseres på høsten 2016. Sånn er det bare. Om de fortsetter i samme spor som tidligere er egentlig helt OK.

Forbedringer er alltid hyggelig

Det er noen ting som aldri helt ser ut til å tilfredstille spillerne av denne serien. En ting er nok kommunikasjonen med omverdenen. Etter kampene får man gjerne en tirade av spørsmål, og det gjelder å svare så klokt som mulig om man ikke vil ende opp som hakkemat. Og gjerne kan man også ende opp med at spillerne man har tilgjengelig får et lite fall på moralskalaen.

I år har de nok en gang forsøkt å finpusse litt på dette, men svarene man kan gi er mange av de samme som tidligere, og det blir at man gjerne trykker litt på måfå uten å faktisk bry seg helt om hva som spurt, angående hvem og av hvem. Her har de faktisk en stor jobb foran seg ennå. Du vil kanskje få deg en liten overraskelse når det dukker opp presse med spørsmål på noen steder hvor det ikke har vært mulighet til å ta seg tid til presse før, men det gjør ikke spillet noe bedre. Det blir bare nok et sted hvor man må svare på kjedelige spørsmål.

Heldigvis har de gjort noen store iøynefallende endringer akkurat der hvor det trengs. Selve 3D-motoren har fått seg en fin overhaling, og denne gang er det mer realisme i hver ballberøring. Hvordan spillerne beveger seg, tilslag på ballen, kroppspråk og mye mer til. Alt ser bedre ut og gir en totalfølelse som nærmer seg realiteten. I tillegg har de denne gang valgt å putte på en tretthetsindikator, som gjør at man lettere kan se hvor slitne spillerne er, uten å måtte ta turen innom menyen. Eller ha noen ekstra informasjonsfaner oppe mens man spiller.

Små endringer, stor forbedring

Selv om det i stor grad kan virke som om spillet har mange små endringer, så gjør det totalt sett til at FM virker kraftig forbedret. Når det gjelder layouten så har de gjort det sånn at mer informasjon (gjerne av viktigere kaliber) strømmer mot deg når du f.eks. ser på oversikten for en enkelt spiller. Slik at du lettere skal ha den viktige informasjonen lett tilgjengelig uten å måtte gjøre det ene trykket ekstra, som jo blir en del totalt sett over flere sesonger med fotball.

Feil som har irritert litt på forrige utgave var mengden med skader. Personlig så prøvde jeg å forbedre med å investere kraftig i alt som hadde med fysioterapi å gjøre, uten særlig hell. I FM 2016 har de skrudd ned intensiteten på skaden med et par hakk, som gjør det hele mer troverdig og mer interessant.

En annen ting som de har valgt å gjøre denne gang er å plassere deg med en spillfigur nede på sidelinjen. Det gjør at man helt i starten må lage en figur som skal representere deg, og da kan man faktisk gjøre en hel del. Utseendet kan finjusteres, men du skal selvfølgelig også vise hvem du er som person i tøyet du velger å ha på deg. Klærne, selvfølgelig. De spiller en stor rolle for hva slags manager du faktisk fremstår som. Og kanskje også litt som hvilken type du er. Savnet etter den lange boblekåpa til Wenger er derimot ikke til stede. I hvert fall ikke for undertegnede.

Spillmodusene øker

I et forsøk på å fornye seg overfor spillere som slavisk skaffer seg alle utgavene av Football Manager, har Sports Interactive tidligere lagt ved flere spillvarianter. Om du velger en utfordring kan du starte med kun unge spillere for å se om du klarer å få laget til topps. Eller kanskje du tar over et lag som sliter, for å se om du klarer å holde laget oppe i sin divisjon. Denne gang har fokuset falt litt over på det som finner sted i USA. Og da snakker jeg om drafting. Du kan jo også starte en helt ny klubb i en liga du selv ønsker, og så kan du i tillegg velge et draft-system. Det skorter litt på realismen i en slik modus, men det er faktisk spennende at de velger å ha med dette. Mange har nok drømt å starte sin en egen klubb, og nå har du faktisk muligheten til det.

Vanlig karrieremodus og online karrieremodus er de valgene jeg selv støtter meg på, selv om det kanskje er litt old school. Det fungerer best og gir den største følelsen av realisme, som for meg er det viktigste hos denne eminente fotballmanager-simulatoren.

Konklusjon

Det er merkverdig hvor stoisk denne spillserien faktisk er. Nok en gang har Football Manager tatt til seg mye av det som fansen har klaget på, og de har nok en gang laget en forbedret spillopplevelse. Etter en hel sesong har jeg faktisk ingenting spesifikt å sette fingeren på, annet enn at møtene med pressene gjerne kunne hatt et større dialogbibliotek. Annet enn det så er Football Manager 2016 et fabelaktig spill som trigger alle punktene, og har gjort simuleringen større og bedre.

Det ser og føles mer ekte, og da legger man enda mer av sjelen sin igjen hos spillet. Om dét er positivt får du høre med dine nærmeste.


9/10
Vår karakter
0/100
Norsk sum

+ Fotballsimulering på sitt beste
+ Små, men kvalitetssikre forbedringer
+ 3D-motoren
+ Flere spennende spillmoduser

- Pressemøtene og svarene man kan gi

Torstein Ryen-Pettersen har skrevet denne anmeldelsen.

32 år, har fagbrev som serviceelektroniker, jobber med produksjon av medisiner. Hatt lidenskap for spill helt siden Commodore 64 og Nintendo 8-bits-tiden. Har tidligere skrevet spill- og filmanmeldelser for X6/ITpro.

KJØP SPILLET se billigste pris

Fant ingen priser for dette spillet. Dette kan komme av at spillet ikke er i fysisk salg på nettbutikk, eller at det kun tilgjengelig på konsollenes egne markedsplasser.

SPILLINFO alt om spillet

Testet på:PC
Lansering:13. november 2015
Utvikler:SEGA
Utgiver:Sports Interactive
Alder:3 år +
Les norske anmeldelser av spillet
 
 
Switch to our mobile site