VI ANMELDER  Logitech G gir gamere nye muligheter
VI ANMELDER  Dark Souls III
VI ANMELDER  Sébastien Loeb EVO Rally
VI ANMELDER  Football Manager 2016
VI ANMELDER  Fallout 4
VI ANMELDER  Call of Duty: Black Ops III
ANMELDELSE
Pro Evolution Soccer 2015
Som den eneste store utfordreren til FIFA 15, er PES 2015 god på sine områder. Akkurat der hvor FIFA feiler – tilfeldigvis.
Skrevet av Torstein Ryen-Pettersen, den 5. December 2014 kl. 01:46.

Høsten og tiden før jul er alltid tiden hvor sportsspillene ramler inn døra like brutalt som en episode av «The Walking Dead», hvor en gjeng med zombier tilfeldigvis klarer å ramle over hverandre i et forsøk på å nå samme mål. Og akkurat som zombier sluker vi sportsidioter det rått og fråtser i konkurranseinnstinktet til markedsaktørene. Fotballens evige toer, om man ser på PR og inntekter, er ute med sin versjon av slik fotball bør være. På konsoll, riktignok.

Vinner er uklar

Det er ikke til å komme utenom at PES 2015 og FIFA 15 er store konkurrenter. Hvert år barker de sammen og forsøker å vinne sitt publikum. Gjennom en årrekke har jeg selv foretrukket FIFA-serien, men det har først og fremst hatt med lisenser og rammen rundt kampene å gjøre. PES 2015 er derimot såpass friskt og lekent at det nå er vanskelig å kåre en vinner mellom de to store spilletitlene. FIFA 15 er god på det visuelle og følelsen rundt kampen, men når man tar kampen til selve banen og følelsen av å ha ballkontroll plassert i hendene dine, så er PES 2015 et par steg foran. Sånn sett kan vel kanskje PES 2015 bli kåret til den fotballmessige vinner, og det er vel egentlig der det gjelder.

Kampmotorikk som vinner kampene

Kampmotorikken er så finjustert og gir deg som spiller mye bedre kontroll på spillerne. Dessuten har du ikke de barrierene som gjør at man holdes tilbake når det gjelder pasningsalternativ og ballkontroll. Jeg føler meg mye friere enn når jeg sitter med FIFA 15, og det betyr mye om man har lidenskap for det flotte spillet som er fotball.
Men det har ikke alltid vært slik. Tidligere utgaver av PES 2015 har snust litt på arkadestempelet, og ser man på selve grafikken så henger mye av det igjen. Spillernes ansikter har ofte likhetstrekk, men ikke noe mer. I tillegg flyter ikke grafikken i spillet like bra som selve kampmotoren. Her har PES 15 mye igjen for å komme ut av skyggen til FIFA 15 – bokstavelig talt.
Rammen rundt fotballkampen er for øvrig noe som fort blir et savn om man forsøker seg på et maraton av kamper. At publikum lever og synger sangen til laget ditt er en herlig detalj som viser seg å bety mye når man ser hva japanske Konami har hostet opp. Totalopplevelsen er dessverre ikke fullt så holdbar som hos sin argeste konkurrent. Sånn er det bare.

Noen få oppgraderinger
Selv om det er flere skjønnhetsfeil når man befinner seg in-game, så har Konami tatt grep om det som er å finne på menyene. Strukturen er oppgradert og det ser mindre ut som en arkadeversjon av et fotballspill denne gang. Det hele ser pengere, renere og mer fornuftig ut. Og det skal ikke forundre meg om Konami for første gang har forsøkt å legge lista noenlunde der hvor FIFA-serien befinner seg. I reneste kopierings-ånd – om du vil.

Hadde de også valgt å kopiere FIFA når det gjelder mye annet enn det som foregår på selve fotballbanene, ville Konami virkelig tatt to steg i riktig retning – mot å bli en reell utfordrer til FIFA når det gjelder annet enn spillmotorikk. Dessverre er det mange detaljer rundt som trekker ned, og gjerne som blir irriterende. Nå skal jeg ikke komme og si at FIFA 15 er uten feil heller, men hør bare på forskjellen melleom kommentatorparene. Hos Konami har de hentet inn dårlige kommentatorer som ikke ble viet mye tid i etterarbeidet. De ødelegger mer enn de komplimenterer spillopplevelsen, og det er jo ikke spesielt hyggelig.

Spillmodusene er som før

Spillmodusene som PES 2015 bringer med seg på banen er ikke noe revolusjonerende saker. Du kan spille deg opp i fotballhistorien gjennom en karrieremodus, du kan spille online (både enkeltkamper og divisjoner), du kan bli manager for klubben i ditt hjerte (om det er med på spillet da, selvfølgelig) eller så kan du forsøke deg på PES-seriens ekvivalent til «My Ultimate Team». Flere spillmoduser sørger for en variert spillopplevelse på mange plan, men det er som sagt ikke spesielt nytt å melde her. Du har nok spilt det meste før. Om du da ikke har ligget i dvale et eller annet sted de siste årene, eller om du ikke har noe kjenskap til fotballspill på konsoll.

Det er vel ikke noe jeg savner når det gjelder spillmoduser. Det er heller det at jeg hyller forsøket på å utdype online-delen med at de har lagt til muligheten til å spille mer konkrete og riktige ligasystemer, om man tolker det hele på det konamiske språket. Det sørget for en ekstra dimensjon til spillet som jeg har savnet hos FIFA. Selv om vi ikke snakker om det helt revolusjonerende av den grunn.

Har du savnet å slippe de stramme tøylene som FIFA-serien har holdt på deg når du spiller utpå den duggfriske grønne matta? Da kan den eneste reelle utfordreren til FIFA-serien gi deg den opplevelsen du ønsker. Frihet er et nøkkelord, noe som fører til at man sentre og skyte omtrent der man vil. Fordeling av ball når man er keeper er også noe som setter en deilig, fet prikk over i-en. Likevel så har spillet fortsatt store og åpenbare mangler når det kommer til det som omgir deg når du er på, men også av, banen. Her har Konami mye å jobbe med fortsatt, selv om Pro Evolution 2015 fremstår som et bedre spill når fløyta blåser for kampstart. Dette er en god avveksling for en fotballinteressert sjel som er blitt i overkant frustrert over FIFA 15 for en liten overskuelig fremtid.


7/10
Vår karakter
75/100
Norsk sum

+ Friheten med og uten ball
+ Tanken bak
+ Arkadefølelsen har minket

- Det som foregår rundt selve kampene
– Fortsatt mye å forbedre

Torstein Ryen-Pettersen har skrevet denne anmeldelsen.

32 år, har fagbrev som serviceelektroniker, jobber med produksjon av medisiner. Hatt lidenskap for spill helt siden Commodore 64 og Nintendo 8-bits-tiden. Har tidligere skrevet spill- og filmanmeldelser for X6/ITpro.

KJØP SPILLET se billigste pris

Fant ingen priser for dette spillet. Dette kan komme av at spillet ikke er i fysisk salg på nettbutikk, eller at det kun tilgjengelig på konsollenes egne markedsplasser.

SPILLINFO alt om spillet

Testet på:Playstation 4
Lansering:13. november 2014
Utvikler:Konami
Utgiver:NGS
Alder:3 år +
Les norske anmeldelser av spillet
 
 
Switch to our mobile site